Over De Ruitenheer

Ik ben Phelan Cusack, een jonge glazenier uit Oss. In 2022 ben ik in de leer gegaan bij Huub van Cruchten, een ervaren vakman die me in een half jaar enorm veel kennis en vaardigheden heeft bijgebracht. Daarna heb ik mijn leerweg vervolgd bij Gertjan van Beijnum, een Bossche glazenier die mijn kennis verder heeft verdiept en verbreed. Sinds 1 juni 2023 ben ik onder de naam De Ruitenheer zelf actief.

Hoewel ik pas relatief kort professioneel met glas werk ben ik wel van kinds af aan bekend met het vak via mijn oom, Tom Dubelaar, die glazenier en kunstenaar is. Ik heb wel 'ns met glas en lood geknutseld in zijn atelier in Tilburg, en daarnaast nog vele andere kunstzinnige dingen samen gedaan. Mijn ouderlijk huis heeft altijd vol gehangen met werk van Tom.
Ondertussen ben ik zelf ook oom, en vind ik het erg leuk om mijn nichtjes en neefje ook de liefde voor glas over te brengen. Samen met mijn twee oudste nichtjes heb ik al twee kunstwerken ontworpen en gemaakt die nu op hun slaapkamer hangen; de jongere nichtjes en neef mogen binnenkort ook iets moois komen maken.

Naast creativiteit met glas houd ik me ook graag bezig met andere scheppende disciplines, zoals olieverf- en acrylverfschilderen, fotografie, houtbewerking, en natuurlijk knutselen met de kinderen.
Ook drum ik al bijna 20 jaar, en speel ik 'n klein beetje bass en gitaar. Momenteel ben ik samen met een goede vriend een post-metal album aan het schrijven en opnemen - als 'ie af is zal ik hier een linkje plaatsen!
Daarnaast heb ik samen met mijn oom Denis Dartée in de coronalockdown van 2020 een bedrijfje opgezet waar we onze creativiteit loslaten op het creëeren van de heerlijkste bonbons, chocoladeletters en paaseieren. Tegenwoordig hebben we het allebei weer te druk om er regelmatig mee bezig te zijn, maar we plannen nog steeds graag af en toe een dagje in om weer mooie, en lekkere, dingen te maken.